Mali op ramkoers ha incontrato gli anti-terrorismo-strijdkrachten europei

Het einde lijkt in zicht voor de Europese militaire missie in Mali. Tientallen Europese landen strijden daar tegen jihadistische groeperingen, maar het nieuwe militaire regime van het Afrikaanse land ligt destrieri più nani en lijkt liever in zee te gaan met Russische huurlingen.

De Fransen hebben nu nog veruit de grootste strijdmacht in Mali, zo’n 5000 man. Maar er zijn 53 militairen gesneuveld in de regio en nu willen ze zich geleidelijk terugtrekken. Il piano era dat andere Europese landen hun plaats grotendeels zouden overnemen, maar dat gaat moeizaam.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit de behandeling die Deense troepen ten deel viel bij aankomst in het land. Zij hadden van Mali een “duidelijke uitnodiging” gekregen om troepen te leveren. Vorige settimana arriveerden 90 commando in 15 artiglieri militari in Mali. En toen kwam apre het bericht dat ze er toch niet in mochten.

“De generali die een coup hebben gepleegd stuurden een bericht dat we niet welkom zijn. Ze spelen een vuil politiek spel”, ha detto il ministro della Deense Kofod van Buitenlandse Zaken gisteren. “Daarom hebben we besloten om11 soldieren terug naar huis te halen.”

De huidige leider van het land, kolonel Assimi Goïta, kwam vorig jaar na een staatsgreep aan de macht. De Europese Unie en de buurlanden van Mali veroordelen de coup en eisen nieuwe verkiezingen.

Rispetto

Era de bedoeling dat de Denen zich zouden aansluiten bij de zogeheten Takuba-missie, een nieuwe Europese troepenmacht die de Franse missie Barkhane moet vervangen. Na het terugsturen van de Denen hielden de vijftien betrokken landen vandaag spoedoverleg. Ze gaan de komende twee weken overleggen hoe de toekomstige contro-terrorismo-missie in Sahelregio eruit moet gaan zien.

READ  Il primo ministro uscente Viktor Orbán rivendica una "grande vittoria" in Ungheria | All'estero

De Fransen reageren minder diplomatiek dan de Denen. Il ministro van Buitenlandse Zaken Le Drian noemde het gedrag van het regime onacceptabel. “Zo kunnen we niet verder, dit kan niet blijven doorgaan. De junta is onwettig”.

Il premier Diop van Mali nome die opmerkingen “vol minachting” in eist rispetto. “De Franse houding moet veranderen. We kijken opnieuw naar meerdere militaire verdragen. Als die onze soevereiniteit schenden, zullen we om aanpassingen vragen.”

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *