Nederland ‘zeer bezorgd’ sulla situazione Mali, beraadt zich military op missie | Politico

Nederland beraadt zich op della missione militare in Mali. De toch al broze veiligheidssituatie in het Afrikaanse land is verder verslechterd. Andere landen die actief zijn in de VN-missie overwegen te stoppen.
Nederland è “zeer bezorgd” over de ontwikkelingen in Mali, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt ‘eerst naar de Fransen te kijken’. Dat land speelt een grote rol bij de missie in Mali e gaat deze week in overleg met andere landen die actief zijn in de VN-missie Minusma. ,,Als het niet meer haalbaar of veilig is, dan gaan siamo andati oltre de voortgang van de missie nadenken.

Frankrijk è nel 2013 in Mali. De voormalige kolonisator werd in dat jaar door de Malinese leiders gevraagd te helpen bij de strijd tegen islamitische extremisten. Als Frankrijk besluit te stoppen, zou Nederland alleen verder willen als een ander land de aanzienlijke rol van de Franse militairen overneemt. De kans dat een land daarvoor te porren valt, wordt door ingewijden klein geacht.

Stabilità

Zowel Buitenlandse Zaken als Defensie non ha avuto problemi con il suo overleg incontrato partnerlanden over de missie in Mali. Wel wordt benadrukt dat Nederland ‘impegnato‘is aan Mali en stabiliteit in het land ‘van groot belang’ vindt. ,,Ook om die reden wil het kabinet in gesprek blijven met de Malinese transitieautoriteiten”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De Tweede Kamer wordt waarschijnlijk nog deze week for brief op de hoogte gesteld over de uitkomst van het overleg met de andere landen die in Mali actief zijn.

READ  Il watchdog nucleare dell'AIEA rimarrà nella centrale nucleare di Zaporizhzhia "per qualche tempo" ORA

Nederland keerde nel novembre 2021 terug naar Mali, nadat het nel 2019 na een missie van vijf jaar was vertrokken uit het land. Defensie levert nu tot mei een Hercules-transportvliegtuig met bijna negentig militairen onndersteunend personeel. De VN-missie staat nu ook onder commando van een Nederlander, Kees Matthijssen. Ook è Nederland nog actief in de EU-trainingsmissie in het land.

De Kamer maakte zich eind vorig jaar al grote zorgen over de instabilityit in het land, toen al gingen geruchten dat de overgangsregering Russisch Huurlingen inzetterà. Dat blijkt nu ook echt te gebeuren.


De spanningen tussen Mali en Frankrijk lopen zo hoog op dat de Malinese regering de Franse Ambassadeur in het land deze week opdracht gaf te vertrekken. Il ministro Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei su Twitter die beslissing ‘te betreuren’ en stelde ‘solidair te zijn’ ha incontrato Frankrijk. Vorige week moesten Deense militairen die net aankwamen voor hun missie op last van the Malinese regime weer rechtsomkeert maken. Eerder trok Zweden al soldieren terug. Duitsland stelde vandaag te overwegen mettimi signorina, smettila.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *