Onenigheid na bekendmaking vindplaats schip Endeavour van kapitein James Cook | Buitenland

De baas van het Australische maritieme museum, archeoloog Kevin Sumption, meldde donderdag „tevreden” dat hij de „laatste rustplaats van een van de belangrijkste en meest controversiële schepen in de maritieme geschiedenis van Australië” bekend kon maken. De ontdekkingsreiziger is omstreden vanwege zijn wreedheid jegens de oorspronkelijke bewoners van de landen die hij wilde koloniseren.

Ontdekkingsreis

Het beroemde schip, dat James Cook tussen 1769 en 1771 gebruikte voor zijn eerste ontdekkingsreis naar Australië en Nieuw-Zeeland, ligt voor de kust van de Amerikaanse staat Rhode Island. Nel 1778 werd het schip, dat toen fu omgedoopt tot Lord Sandwich, tot zinken gebracht in de Haven van het Amerikaanse Newport.

L’atto del museo risale al 1999 e risale al 1999 con l’organizzazione di archeologia marittima dell’America del Rhode Island Marine Archaeology Project (Rimap) e la localizzazione esatta dell’oggetto. Sumption maakte nel 2018 al bekend waar het schip ongeveer lag, nadat in een gebied van enkele vierkante chilometri meerdere 18e-eeuwse schepen werden gevonden. Verder onderzoek moest uitwijzen welk schip di Endeavour betrof. Dankzij “archeologisch bewijsmateriaal” is inmiddels duidelijk om welk schip het gaat, stelt Sumption.

Woede om ‘voorbarige conclusione’

Die bekendmaking leidde donderdag tot woede bij Rimap-baas Kathy Abbass, die de conclusie „voorbarig” noemde. Volgens de Amerikaanse organisatie is er sprake van “contractbreuk”, mogelijk veroorzaakt door “Emozioni australiane di politieke motieven”, stelt Abbass. De Amerikaanse stelt dat het gevonden schip “mogelijk” de Endeavour betreft, maar daar geen “onbetwistbaar bewijs” voor is.

Volgens het Australische museum è nog zo’n 15 procent van het schip intatto op de zeebodem. “De focus ligt nu op wat kan worden gedaan om het te beschermen en te behouden”, aldus Sumption.

READ  bambino picchiato e ha cercato di avvelenare con la candeggina

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *