Spaanse stad geeft 500 vrouwen menstruatieverlof, ze moeten de uren wel inhalen

Een par uur voor het interview op het stadhuis loopt straatveegster Silvia Muñoz haar ploeg langs de rivier die door Girona kronkelt. Het is een goede zaak dat de gemeente het verlof regelt, vindt ze. Ze hoopt dat het verlof ook snel voor de reinigingsdienst geldt. “Mannen worden niet ongesteld, en ook iedere vrouw zit anders in elkaar. Maar er zijn vrouwen die het echt slecht vergaat als hun menstruatie komt.

Ze krijgt bijval van Noelia Artigas, die als hovenier in de plantoenendienst werkt en al wel gebruik kan maken van de regeling. “Er zijn maanden dat je echt niet kunt werken vanwege je ongesteldheid, zelfs als je medicijnen daarvoor slikt. Ik stond afgelopen maand echt op het punt het verlof op te nemen.” Ze voegt er aan toe: “Al zullen er mensen blijven die het onzin vinden.

De terrasjes lopen vol als het koffiepauze is op het gemeentehuis van het middeleeuwse Girona. De jongere – mannelijke – ambtenaren zijn positiever over de nieuwe regeling dan de oudere collega’s. “Alles wat vrouwen helpt om beter te kunnen werken lijkt me perfect. Dit is pas gelijkheid”, reageert een van hen. Maar een andere koffiedrinker è entusiasta di minder: “Verschrikkelijk. Wij mannen staan ​​​​soms ook met hoofdpijn op, maar toch moet je naar je werk. Daar is toch ook geen regeling voor?”

Minder kans op promozione

Ester Rocabayera van de lokale ambtenarenbond zucht als ze dit hoort. “Voor het eerst praten we over de processen waar vrouwenlichamen mee te maken hebben. Voor het eerst gaat het erover of en hoe je dan kunt werken. We hebben recht op dit verlof. Zo kunnen vrouwen beter voor zichzelf zorgen.”

READ  Congelamento tra Russia, Ucraina e NATO. E l'Europa rischia la guerra - Corriere.it

Er waren ook argumenten aangevoerd tegen het menstruatieverlof. Zou het vrouwen op achterstand kunnen zetten en de kans op promotie verkleinen. Ook zouden vrouwen problemen kunnen krijgen bij sollecitaties.

Maar Rocabayera è niet onder de indruk van de bezwaren. Ze hoopt dat de regeling ook snel wordt ingevoerd in het bedrijfsleven en vertelt over aen supermarket, waar vrouwen op de dagen van hun mestruatie een zakdoek in an bepaalde kleur moeten meenemen. “Zo weet de baas dat ze tijdens hun werk vaker naar de wc gaan. Van die dingen, daar moeten we dus vanaf.”

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *