Europa is volgens Hoekstra ‘nauwelijks in staat om continent te verdedigen’

Dat vertelde Wopke Hoekstra, sinds deze maand minister van Buitenlandse Zaken, gisteravond aan tafel bij Beau. Volgens Hoekstra heeft de Europese Unie ‘in geopolitieke zin’ nog veel werk te verzetten.

Bekijk het gesprek ieri:

Ook de voortdurende afhankelijkheid van Russisch gas vindt Hoekstra ‘slecht te verkopen’. Daaraan heeft Europa de afgelopen tien jaar te weinig gedaan, vindt hij. “Daar moet je eerlijk over zijn. Daar hebben we te veel tijd aan verspild.”

‘Als-dan-scenario’s

Mocht Rusland binnenvallen in Oekraïne en vervolgens te maken krijgen met sancties, dan is het denkbaar dat het land de gaskraan voor Europa dichtdraait. De EU moet daarop voorbereid zijn. Als het zover komt, hoopt Hoekstra op hulp van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hij relativeert wel dat dit pas na een aantal ‘als-dan-scenario’s’ aan de orde is.

Vorige week heeft Hoekstra naar eigen zeggen wel goed overleg gehad met collega’s in Brussel hoe de EU moet reageren, mocht Rusland Oekraïne binnenvallen.

Stevig sanctiepakket

Er è ancora più gesproken su un sanctiepakket ‘buitengewoon stevig’ in het geval het tot een invasie komt. Hoekstra hoopt dat het contrast diplomatiek opgelost kan worden. “Maar je moet klip en klaar zijn: als de agressie doorgaat, dan zal dat forse gevolgen hebben.”

READ  "Uomo olandese-sudanese rapito in Sudan"

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *