Mark Rutte wordt geen NAVO-baas: ‘Ik ga niet weg’ | Binnenland

Dat Rutte genoemd wordt kwam vrijdag naar buiten tramite Deutsche Welle. De Duitse omroep hoorde bij NAVO-bronnen dat niet alleen de naam van onze premier Circeert, maar ook die van De Britse Theresa May, de Estse premier Kaja Kallas, de voormalige EU-buitenlandchef Federica Mogherini e de Roemeense presidente Klaus Iohannis.

Maar Rutte è stellig. Hij gaat niet weg. Het doet hem denken aan de hardnekkig geruchtenstroom die Begin 2019 op gang kwam over Rutte en de vrijkomende functie als nieuwe voorzitter van Europese Commission. „Dit è hetzelfde gedoe. Ook toen waren er geruchten, ondanks consistente ontkenning. Hij herhaalt: Ik heb nu de mooiste baan.

Stoltenberg vertrekt bij de NAVO omdat hij de nieuwe governatore wordt van de Noorse Banca Centrale. Hij stopt waarschijnlijk non eind dit jaar als topman van het militair bondgenootschap.

Diplomaten in Brussel denken dat gender een rol kan spelen bij de benoeming van een nieuwe NAVO-baas. Het bondgenootschap heeft nog nooit een vrouw aan het roer gehad.

De voormalige president van Litouwen, Dalia Grybauskaitė, wordt in de Brusselse wandelgangen al maanden genoemd. Ook di naam van Kersti Kaljulaid, presidente voormalig Estland, gaat rond. De twee topvrouwen komen uit Oost-Europa en dat maakt ze nu wellicht extra interessante.

Maar in Vlaamse media valt ook de naam van de huidige vicepremier belga e ministro van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. Di het halen van de NAVO-norm een ​​rol gaat spelen is nog maar zeer de vraag. Dan vallen er namelijk apre heel veel namen af ​​in Europa.

“Er wordt over heel veel veel mensen gesproken in de wandelgangen”, zei David van Weel, de voormalig rechterhand van Mark Rutte en nu assistent secretaris general bij de NAVO, deze week tegen Sven Kockelmann op Radio 1. “Maar dit proces is redelijk ondoorgrondelijk. Het is nog geslotener dan de opvolging van de paus.

READ  Oltre 200 morti ad oggi per munizioni a grappolo in Ucraina | ADESSO

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *