Misse olandese in Mali op losse schroeven | Binnenland

Sinds November vorig jaar heeft Nederland een Hercules-transportvliegtuig gestationeerd in de hoofdstad Bamako, met zo’n negent militairen. Ook zijn er enkele Nederlandse staff officer in Mali aanwezig, net als een groepje militairen dat een EU-trainingsmissie onndersteunt. Bovendien staat een Nederlander, luitenant-generale Kees Matthijssen, aan het hoofd van de VN-macht in het land, bestaande uit vijftienduizend militairen.

‘Bezorgd over de ontwikkelingen’

Maar de internationale missies dreigen te stranden nu het militaire bewind van Mali – dat vorig jaar via een coup aan de macht kwam – zich tegen de buitenlandse troepen lijkt te keren. Il ministero del Buitenlandse Zaken a Den Haag non sarà più coinvolto nel viaggio di nozze. „We zijn zeer bezorgd over de ontwikkelingen”, zegt een woordvoerder wel. „Er zouden eigenlijk verkiezingen komen, maar de regering heeft de transitieperiode met maximaal vijf jaar verlengd. Dat era niet de afspraak. Nederland overlegt nu met andere landen over by voortgang van de missies.

Vorige week zetten de Malinezen dell’ambasciatore van Frankrijk het land uit. Het bewind è legato a sancties vanwege het uitstel van de verkiezingen. Frankrijk, dat sinds 2013 een grote rol speelt in Mali, beraadt zich nu op haar aanwezigheid. Denemarken trok vorige week al hun special force terug, nadat Malinese troepen ze de toegang tot het land hadden geweigerd.

“We vinden het belangrijk om in gesprek te blijven met de regering”, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Een defensiewoordvoerder benadrukt dat ‘we de bevolking willen blijven helpen, en ook actief willen blijven in de Sahel-regio’. Het doel van de VN-missie è om voor stabiliteit en veiligheid te zorgen in Noord-Afrika. De Fransen strijden bovendien tegen extremisten nel Sahel.

READ  Infermiera britannica sospettata di aver avvelenato e ucciso sette bambini | ADESSO

Dat kan mogelijk ook vanuit buurland Niger, waarmee Nederland – net als de rest van de westerse wereld – wél warme banden onderhoudt met de regering. Zo heeft Nederland sinds korte tijd weer een volwaardige ambasciata in Niger. De Europese Unie heeft afspraken gemaakt ha incontrato la terra sopra la tua terra immigrata in Europa.

“Over de voortgang van de VN-missie maak ik mij minder zorgen”, ministro zegt Kajsa Ollongren (Difesa). ,,Ik maak meer zorgen over de missies onder Franse leiding. Daarom sta ik ook in contact met mijn Franse collega.”

Russisch Huurlingen

De Nederlandse militairen in Mali lopen mogelijk extra gevaar door de inzet van Russische huurlingen in het land. Il regime malinese zou samenwerken ha incontrato lo zogenoemde Wagner Groep, een soort ‘privilege’ del presidente russo Vladimir Poetin. Op die handle wil Rusland de invloed in de Afrikaanse regio vergroten, hoewel Rusland ontkent dat de huurlingen voor hen werken.

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans ha lasciato Kamervragen gesteld sulla situazione in Mali. “Ik maak me zorgen over de effectiviteit, uitvoerbaarheid en veiligheid van de missie”, zegt hij. „Zijn in noodsituaties bijvoorbeeld medische facilitaiten nog toegankelijk en kan Frankrijk dan nog luchtsteun leveren?”, wil hij van het kabinet weten. Mogelijk komt ministro Hoekstra (Buitenlandse Zaken) volgende settimana ha incontrato een Kamerbrief sul Mali.

Het Hercules-transportvliegtuig van Nederland stond vorige week korte tijd aan de grond, omdat de Malinezen het luchtruim hadden gesloten. „Dat is inmiddels niet meer het geval”, zegt de defensiewoordvoerder. “Op dit moment kunnen de Nederlanders wel gewoon hun take uitvoeren”

READ  Louisiana, 15 anni, uccisa da adolescente. Il crimine girato "in diretta sui social network"

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *