Nazaten laatste italianoanse koning eisen ‘hun’ kroonjuwelen terug | Buitenland

De kroonjuwelen worden geschat op een waarde van 300 milioni di euro. Onder de sieraden zijn spille, oorbellen, tiara’s in kettingen mette 2000 parels in ruim 6700 briljanten.

Avvocato

De advocaat van het koningshuis, Sergio Orlandi, è ervan overtuigd dat de juwelen worden teruggegeven. Nel 1946 werd immers bij de overdracht schriftelijk vermeld dat ze in de kluis ter bewaring werden gebracht ter beschikking van de rechthebbenden. Die rechthebbenden zouden de bezitters van de juwelen zijn, dus het koninklijk huis. De juwelen zijn nooit door de Italiaanse staat official in beslag genomen, maar alleen bewaard.

Een diamanten tiara van Koningin Marie Jose.

Een diamanten tiara van Koningin Marie Jose.

Nel 1946 kozen de Italianen in een referendum voor de afschaffing van het Italiaanse koningshuis. Koning Vittorio Emanuele III ebbe il dittatore fascistische Benito Mussolini in het zadel geholpen, hem tot aan diens val op 25 juli 1943 a Rome nooit een strobreed in de weg gelegd en de rassenwetten tegen de Joden ondertekend. Zijn poging op het laatst om het referendum te winnen door af te treden en zijn zoon Umberto II als nieuwe koning naar voren te shuiven mocht niet baten. Deze werd net als de mannelijke nazaten verbannen uit Italië. Non nel 2002 werd deze verbanning opgeheven.

Zoon

De zoon van Umberto II, Vittorio Emanuele IV, zou met zijn drie zussen de juwelen tot zijn beschikking krijgen. Hij è niet onbesproken. Hij werd nel 1978 beschuldigd van de moord op een Duitse jongen op een eilandje onder Corsica, nel 1997 verklaarde hij dat de rassenwetten van zijn opa tegen de Joden niet erg waren geweest (in seguito herstelde hij dat) en hij is verdacht geweest van corruzione, witwassen en het ronselen van prostitutes, al werd hij later vrijgesproken. Zijn zoon Emanuele Filiberto ligt beter.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *