Veel boze mannen demonstreren tegen misbruik vrouwen: “Praat erover!”

Het is zaterdagmiddag ergens halverwege de manifestatie als twee vrouwen op leeftijd, zeventigers en vreemden van elkaar, te midden van de mennigte in gesprek raken. “Wij konden er nooit over praten”, n de twee na hun ontmoeting, waarbij Tineke de Rijk (72) het verhaal van haar 79-jarigegenoot aanhoort: ze blijkt in haar jeugd te zijn misbruikt en heeft daar haar hele leven mee geworsteld.

Dat moet anders voor de vrouwen van nu, en daarom vandaag op het Museumplein ad Amsterdam voor de manifestatie Nessuna colpa, ma cambia. Die werd georganiseerd door Wij zijn M, een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik bij kinderen wil doorbreken. Aanleiding voor de betoging is het schandaal round seksueel wangedrag bij het tv-programma La voce dell’Olandaal fine di sprekers sul podium vooral dat het problemem maatschappijbreed is.

De opkomst is uiteindelijk met zo’n vijfhonderd mensen aanzienlijk lager dan de duizenden mensen waarop de politie vooraf aveva gerekend. “Veel slachtoffers durven niet te komen”, organizzatrice di Zegt Mandy Sleijpen (35) na afloop van de anderhalf durende bijeenkomst. „Maar het maakt me niet uit. Al sta I ieri ho messo z’n vijven. Er móet iets veranderen.

Het valt op dat veel mannen hun steun betuigen. Ze tonen borden met teksten als “wegkijken is geen optie” en “een chte vent heeft consent”. Er zijn mannen die uit steun zijn meegekomen met hun vrouw of vriendin, maar ook mannen die zich juist omdat ze man zijn willen laten horen.

Ben Piccolo Uit het Zuid-Afrikaanse Città del Capo

‘Grensoverschrijdend gedrag wordt vaak als een grapje weggezet’

Ben Little (21) uit het Zuid-Afrikaanse Cape Town studia media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Hij is samen met zijn vriendin en twee vrienden aanwezig. „Ik ben vooral boos en verontwaardigd dat het wetsvoorstel seksuele misdrijven pas op z’n vroegst nel 2024 wordt ingevoerd. Dat kan vel sneller.

READ  è guarito, oggi torna in TV- Corriere.it

„Ik heb in mijn eigen vriendengroep geen gevallen van seksueel geweld meegemaakt. Wel heb ik gehoord van een vriend dat een jongen die te ver ging bij een meisje, door zijn vriendengroep eruit is gegooid. Maar dat hoor je niet vaak, veel gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, met name van mannen richting vrouwen, worden licht opgevat. Het wordt als een grapje weggezet.”

Vergeleken met zijn thuisland Zuid-Afrika merkt hij dat er in Nederland een hele andere cultuur is als het gaat om daten. „Het verwachtingspatroon è anders. Ieri in Olanda c’è un grande sfigato. Ik heb vaak het gevoel dat mannen iets terug verwachten van vrouwen als ze een afspraakje hebben geregeld tramite bijvoorbeeld een datingapp. Dat ze er altijd iets fysieks voor terug zouden moeten krijgen. Zuid-Afrika è religieuzer en wat dat betreft terughoudender.

„L’istruzione è belangrijk. Ik denk dat het vanaf ongeveer je zestiende een rol gaat spelen. Ook universiteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en dit onderwerp veel vaker bespreekbaar maken. È un problema verbale. Hoe kun je een probleem oplossen als je er niet over praat?”

Aart-Jan van der Zon uit Hillegom en zijn vriendin Saskia notte Haarlem

“Een man wordt soms gezien als een jager”

Aart-Jan van der Zon (70) uit Hillegom è lo stesso con zijn vriendin Saskia (60) uit Haarlem.

Hij is special naar Amsterdam afgereisd voor de manifestatie. „De opkomst is een stuk lager dan wij dachten, we hadden veel meer mensen verwacht, maar het is goed om hier te zijn.

„Toen ik jong was, merkte je dat er met vrouwen wat hoffelijker werd omgegaan. Bij de dansles leerde je hoe je een vrouwelijke danspartner kon begeleiden en dat je de deur voor haar moest openhouden. Era solo un’etichetta.

READ  'Essere così odioso verso Katja Schuurman: è solo pazzesco' | Cronache e recensioni

„Een man wordt soms gezien als een soort jager. Maar hij moet uitkijken hoe hij dan jaagt, voglio vrouwen zijn geen prooi. Dat is iets wat mannen moeten leren.

„Bij macht è het een heel ander verhaal. Ik heb altijd ledinggevende functies gehad in het onderwijs. Daar kan het een blinde vlek zijn. Maar het kan ook Doorslaan di Andere Kant op. Een vroegere collega van mij op een baseschool ad Haarlem è in het verleden een keer beschuldigd van handtastelijkheden door een meisje van groep acht en direct op non-actief gezet. Terwijl achteraf uit onderzoek bleek dat er niets era gebeurd. Ik vind dat we dat geluid ook moeten laten horen.

De misstanden bij het tv-programma La voce dell’Olanda hebben hem boos gemaakt, maar hij wil niet dat het onderwerp wordt gekaapt door kortstondige sensatie. „Ik heb wel het gevoel dat dit momenteel gebeurt. Terwijl het veel meer zou moeten gaan over omgangsvormen tussen mannen en vrouwen. Per gestire waarop het spel gespeeld wordt. Dat è iets wat twee kanten opgaat. Want het is toch het leukste spel om te spelen.

Geert Noordzij uit Amsterdam ha incontrato collegamenti partijgenoot Erva Calkin

Kleedkamer broedplaats voor grensoverschrijdend gedrag

Geert Noordzij (18) è na het behalen van zijn gymnasiumdiploma vooral actief als klimaatactivist en is kandidaat raadslid voor de PvdA ad Amsterdam.

Hij is samen met een jonge groep PvdA-leden op de manifestatie afgekomen. „Ik merk zelf dat met name kleedkamers een broedplaats zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Het wordt dan weggelachen door mannen. Zowel op school anche op de sportclub merk je dat geregeld en het is dan toch vaak moeilijk om iemand erop aan te spreken. Het wordt weggezet als grap, maar mannen onderling hebben hier ook een taak in. Daar è moed voor nogg.

READ  Il paradiso delle donne 22 gennaio 2021: episodio

„De bredere oplossing ligt bij de politiek en in het onderwijs, denk ik. Zij moeten dit onderwerp veel vaker aan de orde stellen en zorgen voor een betere zedenwet. Nu moeten we twee jaar wachten op een nieuwe wet en dan moet ik nog maar zien of er echt iets concreet overblijft. Si dice che Daarom si manifesti poco ook zo belangrijk.

„Ik vind het bijzonder dat er zoveel mensen op af zijn gekomen. Maar ik hoop dat het geen hype is en dat de aandacht voor dit problemem doorzet. Dat vergt uithoudingsvermogen.

Etienne Brinkman notte Amsterdam

Veel mannen kunnen niet omgaan incontrato ‘nee’

Etienne Brinkman (35) ad Amsterdam è molto popolare tra GGD e Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis.

Sinds hij op Netflix het optreden van de nel 2018, il comico americano di cabaret Aziz Ansari zag, è hij zich meer bewust geworden van het problemem.

„Sindsdien hoor ik van veel meer vrouwen dan ik had verwacht dat ook zij een ervaring hebben met grensoverschrijdend gedrag. Veel mannen kunnen niet omgaan met ‘nee’. Ik ben dan ook niet echt gechoqueerd door de onthullingen bij La voce. Een vriendin van mij heeft ook blonde haar, blauwe ogen en een mooi koppie. Die laten we echt niet alleen naar huis fietsen.

„Het is vaak zo dat mannen blijven doordrammen. Questo è lo status di toch een dat I vrouwen regelt. En je gaat een afwijzing niet aan de grote klok hangen.

„Seksueel Grensoverschrijdend gedrag komt vaak voor tijdens het uitgaan, waar mensen onder invloed van Alcohol de controle over hun pulsen verliezen. Ook mannen zijn het slachtoffer, dan merk je ook in de gayscene waar dit gedrag veel voorkomt en wordt gebagatelliseerd. Dat moet anders.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *