Weinig animo voor algemene vaccinatieplicht onder esperti in commissione Gezondheid: “Individuele verantwoordelijkheid”

© BELGA

Van de medische experten die de Kamercommissie gezondheid woensdag heeft ondervraagd over un eventuele vaccinatieplicht, pleitte enkel huisarts Luc Herry openlijk voor een verplichting van het coronavaccin. Volgens kinderarts Ann De Guchtenaere is de potentiële winst daarvan mogelijk beperkt, voor microbiologen Johan Neyts en Emmanuel André is het voor gezonde mensen vooral een kwestie van individuale verantwoordelijkheid.

jvhBron: BELGA

De kamercommissie Gezondheid organiseert woensdag de eerste van een hele reeks hoorzittingen over een mogelijke algemene vaccinatieplicht. De medische experten mochten de spits afbijten. Een algemene vaccinatieplicht is voor de meeste medici niet het voorkeursscenario, zo bleek.

Huisarts Luc Herry, die ook voorzitter is van artsenvakbond BVAS, pleitte in de voormiddag wel nog duidelijk voor een verplichting. Dat zou de druk op de zorg en de economie verlichten, scholen en bedrijven open houden en de gecontesteerde coronapas overbodig maken, klonk het. Veearts Geert Vanden Bossche herhaalde dat de vaccinis de aangeboren immuniteit onderdrukken, een standpunt dat al door verschillende experten werd weerlegd.

“Veel vragen van Ouders”

La pediatra Ann De Guchtenaere (UGent) è stata dichiarata non troppo attenta alla vaccinazione. “Wij krijgen veel vragen van ouders over het effect van de vaccini bij hun kinderen. Dat maakt hen geen antivaxers, maar ze zijn wel bezorgd. Wij kunnen als artsen drempels weghalen door informatie te geven, daar kunnen we nog veel bij winnen”, zei ze.

Volgens Liliane Schoofs zit er dan weer mogelijk più vincenti nei vaccini die oral worden toegediend, al moeten die nog ontwikkeld worden. Op die handle wordt het mucosale immuniteit, zeg maar het afweersysteem in de longen, versterkt. “De rol daarvan is gedurende de pandemie onderschat”, zei Schoofs.

READ  Gli scienziati danno alcune perle ai giovani bombi e poi vedono accadere qualcosa di molto speciale

“Individuale verantwoordelijkheid”

Volgens microbiologen Neyts en André speelt ook de individuale verantwoordelijkheid een rol, zeker voor wie geen verlaagde immuniteit heeft. “Het immuunsysteem bouw je ook op door besmet te geraken met alle variantin en die telkens te overwinnen. Alleen is dat bij meer dan een miljoen Europeanen niet gelukt. Volledig gevaccineerden met een zwak immuunsysteem moeten mogelijk verder geboosterd worden en ook virusremmers krijgen, maar bij mensen zonder zwak immuunsysteem, denk ik dat we dat niet nodig zullen hebben”, zei André.

De commissie Gezondheid hoort ook volgende week nog verschillende sprekers. Er komen onder meer nog experten ethiek, juristen en psicologien aan de beurt, en ook coronacommissaris Pedro Facon e de social partners maken nog hun opwachting.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *