Persconferentie Rutte en Kuipers: versoepelingen in zicht | Binnenland

,,We hebben te maken met een torenhoog antal besmettingen,” zegt coronaminister Ernst Kuipers. ,,Maar toch gaan we vandaag een belangrijke stap zetten.”

Dat brengt risico ha incontrato zich mee, erkent de minister. Maar de lockdown nog langer in stand houden ‘beschadigt onze gezondheid én de samenleving’.

De kans om na een besmetting met de omicronvariant van het coronavirus in het ziekenhuis te belanden, ligt volgens buitenlandse studies 40 tot 60 procent lager. Patiënten liggen er ook korter. De kans om op de intensive care te belanden, è zo’n 50 procent lager. Het kabinet durft het daarom aan om een ​​​​aanzienlijk deel van de strenge lockdownmaatregelen los te laten. “Het voelt tegenstrijdig,” zegt premier Rutte, doelend op de recente explosie van het antal coronabesmettingen, ,, maar toch zetten we na lang wikken en wegen een stap en verruimen we de sluitingstijd tot 10 uur.” Tegen de horeca en cultuur. zegt hij: “Nederland heeft jullie gemist.”

Caffetterie, ristoranti, teatri en bioscopen mogen dus weer open tot tien uur ‘s avonds. Ook dierentuinen, pretparken en musea – zogeheten doortroomlocaties – mogen hun deuren weer openen. Op die plekken geldt wel het coronatoegangsbewijs – waarmee mensen kunnen aantonen dat ze getest, hersteld of gevaccineerd zijn. Ook mogen sportwedstrijden buiten de eigen club weer, en estpublik bij at the sportwedstrijden welkom, weliswaar with beperkingen. Voor sport, kunst en cultuur en evenementen geldt binnen een massimo van 1250 mensen per ruimte.

De quarantenaverplichting voor kinderen tot 18 jaar wordt versoepeld: zij hoeven niet meer in quarantena als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Hetzelfde geldt voor volwassenen die geen klachten hebben.

READ  Fiat Panda 4x4, che potenza su neve e ghiaccio: il video della performance

De mondkapjesplicht die eerder gold blijft in stand. Mensen vanaf 13 jaar moeten in het openbaar vervoer een mondkapje ook, net anche in publishe binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Gaan mensen daar zitten op een vast plek, dan mogen ze het kapje afdoen.

Het OMT adviseerde het kabinet voorzichtig te versoepelen – tot uiterlijk acht uur ‘s avonds. Het kabinet gaat een stap verder. Coronaminister Ernst Kuipers zegt zich bewust te zijn van het risico; Questo è anche un affare extra ziekte en sterfte en economische, maatschappelijke en psychische schade door de lockdownmaatregelen.

Op dinsdag 8 maart hakt het kabinet een knoop door over eventuele verdere versoepelingen. Un insider wijst erop dat het kabinet van plan è om Kuipers de persconferenties op termijn alleen te laten doen, en de anwezigheid van Rutte uit te faseren. De persconferentie van dinsdag vormt daartoe de eerste stap.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *