“Bouwprojecten krijgen weer geen vergunning door stikstof”

Verschillende bouwprojecten krijgen geen vergunning omdat twee provincies hebben besloten de handel in de zogeheten ‘stikstoftruimte’ voorlopig op te heffen. Drie andere province overwegen hetzelfde te doen, blijkt uit een rondgang van NRC lingue provinciali. Ook daar komen bouwprojecten op losse schroeven te staan.

Bij de handel in stikstofruimte worden stikstofrechten van bedrijven, die soms al jarenlang niet meer operationeel zijn maar wel toestemming hadden om een ​​bepaalde hoeveelheid uit te stoten, doorverkocht of opnieuw gebruikt. Ze worden gebruikt door overheden om bouwprojecten toch door te laten gaan. Waarschijnlijk mag dit niet volgens de Wet natuurbescherming, omdat het slecht kan zijn voor de natuur.

Overijssel heeft de handel in stikstofruimte daarom voorlopig gestopt. Flevoland neemt nog wel nieuwe aanvragen aan voor bouwprojecten, maar vergunningen worden niet verstrekt. Dat geldt ook voor lopende verzoeken.

La Frisia nel Limburgo nemen hun stikstofhandel onder de loep. Noord-Holland schreef vorige week een brief aan stikstofminister Van der Wal, die in handen van NRC è. Daarin staat dat de handel in stikstofruimte onmogelijk dreigt te worden door recente gerechtelijke uitspraken.

Fabbrica afgebrande

Nel maggio 2019 oordeelde de Raad van State dat jarenlang te weinig is gedaan tegen de stikstofuitstoot in Nederland. Na de uitspraak werden er bouwprojecten stilgelegd.

Om te zorgen dat deze projecten toch doorgingen, è un sistema bedacht om ruimte te vinden in de stikstofuitstoot. Daarvoor worden de stikstofrechten van bijvoorbeeld gesloten boerderijen en afgebrande fabrieken aangesproken. Dat leidt soms tot meer neerslag van stikstof op kwetsbare natuurgebieden dan is toegstaan.

READ  "Le scuse per la schiavitù devono essere accompagnate da un recovery fund"

D66 en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer vinden dat de handel in stofstofruimte per moet stoppen diretto. De provincies vinden op hun beurt dat het makkelijker moet worden om aangevraagde stikstofruimte op een vergunning te schrappen.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *