Gli studenti fischiano per la magere compensatie leenstelsel – Kassa

29 gennaio 2022

meno 4 minuti

2343 keer bekeken

Goed nieuws voor toekomstigen: de basisbeurs komt terug. In de plannen van de nieuwe regering wordt het huidige leenstelsel afgeschaft en krijgen studenten vanaf volgend jaar weer maandelijks een vast bedrag van de overheid. Maar hoe zit het met de studentin die de afgelopen jaren moesten lenen om rond te komen en soms torenhoge studieschulden hebben?

Zeven jaar lang era er een social leenstelsel, maar dat wordt nu terugedraaid. Hoe de nieuwe basisbeurs er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Dat moet de nieuwe minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf de komende tijd gaan bepalen. Wel is bekend dat de nieuwe beurs volgend jaar, nel 2023, in zal gaan en dat er 1 milione di euro wordt vrijgemaakt als tegemoetkoming naar leenstelselstudenten. Zij kunnen kiezen tussen een korting op hun studieschuld di een studyvoucher.

Druppel op een gloeiende plaat

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft uitgerekend dat dit gemiddeld 1000 euro per leenstelselstudent inhoud. Volgens Ama Boahene, voorzitter van denbeweging, è dat “een druppel op een gloeiende plaat”.

Sinds het leenstelsel è di totale Studieschuld verdubbeld: van 12,7 milioni nel 2015 naar 24,4 milioni in het afgelopen jaar. Da LSVb maakt zich ieri zorgen over. Volgens Boahene heeft dit te maken met het feit dat deze leenstelselstudenten een relatief kleine groep zijn. “I ziet binnen deze generae jonge mensen grote verschillen ontstaan. Studenten die net wat die eerder of wat later zijn gaan studeren hebben veel minder schulden, terwijl een kleine groep wel met die hoge schulden zit.” Deze verschillen uiten zich volgens de LSVb-voorzitter bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek. Deze leenstudenten moeten dan concurren met de studentin met lagere schulden. “Daarmee staat die kleine groepn echt op een grote achterstand, en dat moet gecompenseerd worden.”

READ  Borsa Italiana, commento della seduta odierna (25 settembre 2020)

Hoge Schulden porta leenstelsel

Femke Borgers uit Utrecht è aankomend aardrijkskundedocent en begint haar werkzame leven met aen studieschuld van 52.000 euro. Ze heeft in totale 7 jaar su haar bachelor en master gedaan. Tijdens haar studio è ze van gemiddeld 1000 euro per maand rondgekomen. Ze kreeg tussen de 150 en 250 euro van ouders en had waar dat kon een bijbaantje. Maar de rest, een bedrag van tussen de 450 en 750 euro per maand, heeft ze moeten lenen. Dat resulteerde in een schuld van meer dan 50 duizend euro.

Die schuld moet ze twee jaar na haar study gaan aflossen. Van de overheid mag ze daar 35 jaar over doen, dat komt neer op 124 euro a maand. Dat wordt ook wel het wettelijk maandbedrag genoemd. Maar de hoogte van het maandbedrag hangt ook of van je inkomen. Parola femminile Aardrijkskundedocent. Gebaseerd op het gemiddelde inkomen van een docent in het voortgezet onderwijs (bron: Rijksoverheid) zal ze round di 60 euro per maand moeten aflossen. Na tien jaar werkervaring zal dit naar schatting zo’n 100 euro worden en als ze een partner heeft kan dit oplopen naar de maximal 124 euro per maand. Ze hoft nooit meer af te lossen dat dit wettelijk maandbedrag, tenzij ze daar zelf voor kiest.

17 duizend euro basisbeurs misgelopen

Als Femke een basisbeurs aveva ontvangen, dan aveva ze naar schatting minstens 17.000 euro gekregen. In dit geval c’era lo schuld di Femke 35.000 euro più economico. Een fors verschil dus.

De studieschuld heeft ook effect op Femke haar toekomst: bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek. Momenteel kan Femke met haar studieschuld en inkomen een hypotheek krijgen van 137 duizend euro (bron: Eigenhuis.nl). Had ze de studiebeurs gekregen dan era dat ongeveer anderhalve ton geweest.

Mentaal zwaar belast porta studieschuld

Nadja Jungmann, lector schulden & incasso aan de Hogeschool Utrecht, vraagt ​​​​zich af in hoeverre studenten in staat zijn de risico’s van hun studieschuld in te schatten. “Onze collega’s neurowetenschappen zeggen dat de breinontwikkeling van mensen doorgaat tot we een jaar of 24 to 25 zijn. En dat is wel een spannende, want dan is het de vraag of gemiddelde 18-jarige volledig in staat is zich te realiseren welke financiële verplichtingen hij aan gaat. Vooral als die jongere hoge bedragen leent. Questo è un posto di van zorgen. Want die jongeren worden vervolgens wel verantwoordelijk gehouden voor hun leengedrag. Ze moeten het immers terugbetalen.

Jungmann waarschuwt voor de psychische last die een studieschuld uiteindelijk kan veroorzaken. Uit haar onderzoek blijkt dat de huidige generae studentin mentaal zwaar belast wordt door het hebben van die schuld. Jungmann: ”Wie geldzorgen heeft krijgt vaak fysieke problemen zoals hoofdpijn, buikpijn of rugpijn. Ook doet het iets met je vermogen om te studeren.

Politiche Steun

Nel 2014 è het leenstelsel ingevoerd met politieke steun van onder anderen oppositiepartij GroenLinks. Ook heeft de partij geholpen met de ontwikkeling ervan. Nu pleiten ze echter weer voor het herinvoeren van de basebeurs en willen ze zelfs 7.7 miljard vrijmaken om alle leenstelselstudenten mette 10.000 euro che compensi. In studio reageert Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, over deze plannen en waarom zij zich hebben bedacht.

De LSVb gaat il 5 febbraio stesso ha incontrato il vakbond FNV Young & United presso la Museumplein di Amsterdam, dimostrando il suo progetto di costruzione.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *